Усвојен Закон о аудио-визуелним дјелатностима

Са великим задовољством и радошћу вас обавјештавамо да је дугоишчекивани Закон о аудио-визуелним дјелатностима коначно усвојен на јучерашњој сједници Скупштине.

У протеклих годину  дана велике и значајне промјене су се десиле за нашу кинематографију и аудио-визуелну дјелатност. Оснивање Центра и усвајање новог закона представља потпуни преокрет у односу на досадашње стање у којем се налазило аудио-визуелно стваралаштво. Створена је одлична полазна основа и сада филмски и аудио-визуелни професионалци могу коначно да остваре своје креативне капацитете.

Из буџета Владе Републике Српске ће на годишњем нивоу бити издвајано за аудио-визуелну дјелатност 0,1% од пореских прихода умањених за социјално осигурање што ће у 2022. години бити износ од око 2 милиона КМ.

Такође, усвајањем закона је постављен правни основ за усвајање Уредбе о подстицајима од 30 посто поврата уложених средстава на квалификоване трошкове за домаће и стране продукције које буду  снимале на територији Републике Српске. То ће допринијети развоју продукционе базе и пуном упошљавању домаћих аудио-визуелних радника.

Законом је омогућено физичким лицима да буду корисници Конкурса за развој сценарија, а продукцијским кућама, које ће моћи да се региструју и као самостални предузетници, биће омогућено да аплицирају на све остале конкурсе Центра. Центар ће у најкраћем могућем року приступити расписивању конкурса који ће бити отворени до краја календарске године, са два периода доношења одлука.

Позивамо вас да пратите активности које ћемо у будућности заједно реализовати и о којима ћемо вас благовремено обавјештавати путем наше веб странице и друштвених мрежа.

 

в.д. директора Ања Илић

A modern theme for the film industry & video production