Дванаесто издање Међународног филмског фестивала „Ухвати филм Бања Лука” почиње 12. октобра 2023. године у Бањалуци

Дванаесто издање Међународног филмског фестивала „Ухвати филм Бањалука” биће одржано у Бањој Луци од 12. до 14. октобра 2023. године, у биоскопу CineStar cinemas (кино дворана 2). Свечано отварање биће уприличено 12. октобра у Синестару, са почетком у 19.00 часова, а наредна два дана, 13. и 14. октобра, програм се наставља на истој локацији.

Фестивал је суфинансиран средствима Аудио-визуелног центра Републике Српске и Града Бања Лука, а пријатељи фестивала су ЦСК принт штампарија и хотел „Marriott”.

На овогодишњи филмски конкурс пријавило се укупно 454 филма из свих крајева свијета. У оквиру филмског програма на фестивалу у Бањалуци премијерно биће приказанo 17 филмова, који мијењају перспективе и руше предрасуде. Филмови су високог умјетничког квалитета. Играни су, анимирани и документарни.

Директорка Аудио-визуелног центра Републике Српске Ања Илић Станић својим обраћањем ће свечано отворити овогодишњи Фестивал „Ухвати филм Бања Лука”, након чега ће филмски програм започети пројекцијом документарног филма „Трећа срећа” у режији Давида Тодоровића (Црна Гора).

Поред пројекције филмова публику очекује и занимљив пратећи програм фестивала.

Поводом обиљежавања Међународне недјеље дјетета у сарадњи са Народном и универзитетском библиотеком Републике Српске биће одржана пројекцијуа краткометражних филмова под називом „Дјечија недјеља у свјетлу инклузије”, која ће се одржати 4. октобра 2023. године у Изложбеном салону НУБ Републике Српске (4. спрат) са почетком у 12.00 часова.

Панел дискусија „Култура доступна свима” (модераторка Јелена Јоксимовић) са гостима из свијета културе, умјетности, књижевности, на програму је 13. октобра са почетком у 19.00 часова у Синестару.

У ревијалном дијелу филмског програма посјетиоци ће имати прилику да погледају документарни филм „Неки нови Бродвеј” у режији Дениса Бојића, након чега ће услиједити разговор са Денисом Бојићем и Зораном Јелићем.

Улаз на све пројекције и пратећи програм је бесплатан.

Циљ „Ухвати филм” фестивала је да се кроз филмску умјетност допринесе смањењу социјалне дистанце према особама с инвалидитетом промовишући све наше потенцијале и могућности. Битни сегменти фестивала су и рад на повећању културне партиципације особа са инвалидитетом, афирмација умјетничког стваралаштва и стручности у релевантним областима особа са инвалидитетом, као и утицај на медије ради адекватнијег и политички коректнијег праћења активности и дешавања у којима особе са инвалидитетом учествују.

Организатори се захваљују свима онима који су видео порукама позвали јавност да посјете овогодишњи фестивал. Видео поруке се налазе на Инстаграм профилу и Фејсбук страници „Ухвати филм Бања Лука” фестивала. Исто тако, организатори се захваљују свим писаним и електронским медијима, који из године у годину упознају јавност са Ухвати филм фестивалом, и организационом тиму фестивала који годинама с великом преданошћу ради на његовој припреми и реализацији.

Пројекат је дио регионалне мреже Филмски фестивал „Ухвати филм” који реализују партнерске организације из региона: КАО „Парнас” (Нови Сад), Удруга „Спирит” (Ријека), ХО „Партнер” (Бања Лука) и НВУ „Арт 365” (Подгорица).

A modern theme for the film industry & video production