Treći rođendan AVCRS u znaкu filmsкih projeкata

Povodom trećeg rođendana, u Audio-vizuelnom centru Republike Srpske održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili direktor ovog centra Anja Ilić i autori i producenti filmova i TV serija koji su podržani na konkursu za proizvodnju filmova, a to su: Jelena Medić, Duško Mazalica, Mladen Đukić, Tamara Maksimović, Igor Đurić, Branko Lazić, Nikola Đaković, Marko Dukić, Đorđe Vranješ, Dajan Javorac, Danijel Tepšić, Željko Erkić i Zoran Pilipović.
Sumirani su rezultati rada u prošloj godini kada je raspisano 27 konkursa i od 147 prijavljenih projekata podržana 74 projekta sa ukupnim iznosom od 1.381.473 КM.
Direktor ovog centra Anja Iliće napomenula da je za razvoj scenarija dugih i kratkih filmova i televizijskih serija u prošloj godini dodijeljeno 101.500 КM za ukupno 21 projekat.

“Za razvoj projekata i proizvodnju igranih, dokumentarnih i animiranih filmova i TV serija dodijelili smo 904.973 КM za 44 projekta i za filmove manjinskih koprodukcija 300.00 КM za šest projekata”, rekla je Ilićeva i dodala da je i za sufinansiranje organizacije filmskih festivala dodijeljeno je 75.000 КM za tri projekta.

Govoreći o planovima za ovu godinu, navedeno je da će biti raspisan 21 konkurs.
Ilićeva je istakla da je posebno važan javni konkurs za sufinansiranje razvoja projekta dugometražnog igranog filma o nacionalnoj temi „Stradanje srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu početkom 1942. godine u Drakuliću u Banjaluci”, kao i da se na ovom konkursu očekuju najmanje tri scenarija koja su razvijana u prošloj godini.
Ilićeva je navela da je od ukupnog budžeta Centra na sve programske aktivnosti koji nisu samo konkursi već i edukacija, izdavaštvo, promocije i međunarodna saradnja utrošeno više od 90 odsto.

„Srećna sam što smo u ovoj godini imali premijeru filma `Za danas toliko` Marka Đorđevića koji smo na konkursu za manjinsku koprodukciji podržali 2022. godine, a dobio je odlične ocjene stručne javnosti i imaćemo priliku da ga gledamo u bisokopima”, rekla je Ilićeva.

Posebno je istakla uspjeh filma „Hurikan”, čiji je koproducent „Aeon” produkcija, a podržao ga je Centar i uvršten je u glavni takmičarski program na prestižnom festivalu animiranog filma „Anesi”.

Najavljeno je snimanje i premijere filmova manjinskih koprodukcija u ovoj godini i to:
kratkometražnog igranog filma „Herkul“ reditelja Marka Dukića u produkciji „Didaskalije“ producenta Nikole Đakovića, kratkomeražnih animiranih filmova: „Crna“ autora Igora Đurića u produkciji „Studio Dašak“ i „Živa“ autora Tamare Maksimović u produkciji „Aeon“, dugometražnih dokumentarnih filmova i to: „Čudo se možda dosađuje“, autora Jelene Medić, u produkciji kuće „Budni“, „Plastični Buda, drveni Isus i ogledalo“, reditelja Branka Lazića, u produkciji „MLM media“, „Fabrika ne sme da stane“, reditelja Marka Nikolića, koproducenta Nikole Đakovića i producenta Nebojše Miljkovića, te kratkometražnog dokumentarnog filma „Nikola i beba“, autora Duška Mazalice u produkciji kuće „Igra“.
Podržane su i tri TV serije koje će biti razvijane u ovoj godini, a to su:„O12“, reditelja Dajana Javorca, u produkciji „Manie“ i producenta Danijela Tepšića, „Naši dani“, reditelja Ivice Vidanovića, u produkciji kuće „Pasel“ i „Otuđenje“, reditelja Gvozdena Đurića, u produkciji „Кozara filma“.

Povodom rođendana ovog centra, april će biti u znaku filmske umjetnosti pod sloganom „Кroz objektiv debitanta!“, te će do kraja mjeseca biti organizovane radionice koje će pratiti projekcije filmova i razgovori sa producentima i autorima.
Đorđe Vranješ iz producentske kuće „Didžital goblen medija”, koja je koproducent filma „Za danas toliko”, rekao je da će film od 25. aprila biti u bioskopima u Republici Srpskoj. Naveo je da je ovaj film dobar primjer uspješne koprodukcije i rezultat konkursa za manjinsku koprodukciju.
Mladen Đukić iz producentske kuće „Aeon” istakao je važnost osnivanja i rada Audio-vizuelnog centra Republike Srpske, jer do njegovog osnivanja nisu imali priliku da učestvuju u koprodukacijama. „Sada ravnopravno i uz podršku Centra došli smo do projekata koji ulaze na svjetske festivale“, rekao je Đukić.
Nikola Đaković iz producentske kuće „Didaskalija” najavio je da će uskoro početi snimanje kratkometražnog igranog filma „Herkul”, koji govori o odrastanju u otuđenoj porodici, kao i da će se film snimati u Banjaluci.
Jelena Medić iz producentske kuće „Budni”, koja je podršku centra dobila za proizvodnju dugometražnog dokumentarnog filma „Čudo se možda dosađuje“, koji tematizuje život osoba sa invaliditetom, istakla je da bez Audio-vizuelnog centra ne bi bilo ni ove produkcijske kuće, podsjetivši da su se prije njegovog osnivanja u snimanje filmova upuštali samo najhrabriji.
Producent TV serije „O12“ Danijel Tepšić istakao je da je ovaj projekat u fazi razvoja i da je riječ o TV seriji koja se bavi nacionalnom patriotskom pričom o 12 banjalučkih beba koje su uslijed rata ostale bez kiseonika.

 

 

 

A modern theme for the film industry & video production