„Snimaj u Srpskoj!“ : Stvoreni uslovi za rast i razvoj filmske industrije Srpske

U okviru dvodnevnog promotivnog događaja „Snimaj u Srpskoj!“ u organizaciji Audio-vizuelnog centra Republike Srpske upriličen je svečani koktel i održane dvije panel diskusije: ,,Izazovi i potencijali’’ i ,,Incentives u regionu – dobra praksa”.

Svečanom koktelu na kojem je predstavljena Brošura o filmskim lokacijama u Republici Srpskoj „Osjeti, doživi, zabilježi“, kao i aktivnosti AVCRS, te Uredba o podsticajima prisustvovali su predstavnici republičkih i lokalnih vlasti, te direktori regionalnih filmskih centara, kao i domaći i regionalni filmski profesionalci.

V.d.direktora Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić upoznala je učesnike sa aktivnostima Audio-vizuelnog centra Republike Srpske i odredbama Uredbe o podsticaju, kao i brošurom o filmskim lokacijama, koja je urađena u digitalnoj i štampanoj verziji.

Istakla je da ima veoma dobru saradnju sa svim filmskim centrima u regionu koji su pomogli u uspostavljanju AVCRS.

„Njihovo prisustvo je ogroman vjetar u leđa i veoma je značajno da imamo oslonac te vrste“, rekla je Ilićeva i naglasila da je diskusija pokazala da je važno što je Uredba o podsticaju donesena, što postoji institucija Audio-vizuelni centar koja ima kontinuirano finansiranje i radi već dvije i po godine, a da su izazovi ograničeni produkcioni kapaciteti, tehnički i kreativni resursi, koji će biti rješavani u kontinuitetu.

Svečanom koktelu prisustvovala je i izaslanica predsjednika Republike Srpske Sonja Davidović, kao i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, koja je ovom prilikom istakla da je donošenjem Zakona o audio-vizuelnim djelatnostima i definisanjem podsticajnih mjera, obezbijeđena konkurentnost Republike Srpske kao lokacije za snimanje u odnosu na zemlje u okruženju.
„Time se omogućava nesmetan razvoj filmske industrije na teritoriji Republike Srpske, ali se istovremeno podstiču i druge privredne aktivnosti i povećava korišćenje i angažovanost domaćih resursa u vezi sa audio-vizuelnom proizvodnjom“, rekla je ministar Željka Stojičić na ovom skupu.
Panelisti: reditelj, Saša Hajduković, producent i animator Mladen Đukić, producent, Đorđe Vranješ pozdravili su donošenje Uredbe i ukazali na izazove sa kojima su se susretali u dosadašnjem radu, dok je savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra kulture Srbije Rade Vojnović predstavio primjere dobre prakse iz Srbije gdje se ova uredba primjenjuje osam godina i ukazao na izazove u prvim godinama primjene.

„Srbija je donijela Uredbu prije osam godina. Finansirali smo od tada 360 projekata i investirali 72 miliona evra. Analiza je pokazala da na svaki uloženi dinar, dobijemo četiri i po dinara, odnosno evra. U međuvremenu je izgrađeno pet, šest velikih filmskih studija, ljudi su se edukovali u saradnji na projektima sa strancima, tako da mogu da rade u bilo kojoj produkciji. Isplaćujemo trenutno devet projekata iz SAD, šest iz Rusije, kao i projekte iz Izraela, Kanada, Australije, Indije… Godišnji prihod od stranih investitora je oko 100 miliona eura“, rekao je Vojnović.

U panelu pod nazivom ,,Incentives u regionu – dobra praksa’, panelisti: direktorka Slovenačkog filmskog centra Nataša Bučar, direktor Hrvatskog audio-vizuelnog centra Kris Maričić, direktorka Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović, predsjednika UO Fondacije za kinematografiju Kantona Sarajevo Antonio Beus, producent Sandra Đuričković, producent i scenarista Bostjan Virc ukazali su na evidentan rast filmske produkcije u njihovim zemljama zahvaljujući podsticaju.

Nataša Bučar, direktorica Slovenačkog filmskog centra, istakla je da da je svima jako drago da je osnovan Audio-vizuelni centar Republike Srpske i da su stvoreni svi uslovi za privlačenje velikih produkcija u regiju i da filmska industrija Republike Srpske raste.

„Velike zemlje na nas gledaju kao na stvaralaštvo jedne regije i zato smo svi došli kako bismo podržali Audio-vizuelni centar RS. Naša želja i ideja je da zajedno radimo za najveće svjetske produkcije“, zaključila je Bučar.

A modern theme for the film industry & video production